Gerrit de Weerd

Dirigent van het harmonie orkest


Eric Swiggers nam 8 februari jl. bij ons afscheid.

Vanaf 9 maart jl. werd Gerrit de Weerd dirigent van ons orkest benoemd.

Wij wensen Gerrit heel veel succes en vooral plezier bij ons orkest!

 

Gerrit de Weerd studeerde Uitvoerend musicus, solospel en orkestspel,met als hoofdvak klarinet aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Na zijn aantekening kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium bij de violist Eli Goren volgde hij een meestercursus bij Karl Leister (soloklarinettist van de Berliner Philharmonike) en een meestercursus moderne muziek bij The London Synfonietta en Ensemble Modern. Tevens volgde hij directielessen bij Jan Cober.

Hij was enkele jaren als concertmeester in dienst van de Amsterdamse Politiekapel, een professioneel harmonie orkest van de gemeente Amsterdam opgeheven in 1988 wegens bezuinigingen en heeft regelmatig als solist opgetreden, onder meer in "the Roy Thomson Hall" in Toronto, de Nieuwe Doelenen het Concertgebouw in Amsterdam. Ook zijn er van hem door diverse omroepen opnamen gemaakt met o.a. werken van L. Berlio, R. Escher, C. Debussy en speelde hij in diverse kamermuziekensembles.waarvan diverse opnamen zijn.

 

Momenteel is hij werkzaam als freelance musicus. Hij was concertmeester van " The Amsterdam Wind Orchestra" tot 2004 met als chef dirigent Heinz Friezen, dirigeert verschillende harmonie- fanfare orkesten en ensembles en geeft les bij diverse instellingen o.a. bij muziekschool R.M.A. in Amersfoort en Muziek en Dans in Waalwijk. Ook dirigeerde hij een musicalkoor.

Als dirigent heeft hij met de volgende operazangers, zangeressen, artiesten en koren gewerkt: Emmy Verhey, Vera Beths, Rian de Waal, Jan Vayne,Tamara Lund, Marco Bakker, Janice Taylor, Andrea Poddighe, Liesbeth Damen,Claudia Pataca, Tiemen Wang, Ruben Gerson,Karin Bloemen, Laura Figi, Sandra Reemer, Donna Lynton, Willeke Alberti, Ben Cramer, Henk PoortHenk Poort, Ernst Daniel Smit, The Dutch Swing Collage Band. Onlangs een operaconcert Aida en Cavalleria Rusticana met solisten en koor met eigen bewerkingen, Othello van Verdi en muziek van Bernstein het Amsterdams Operakoor, het Volendams Operakoor etc. Ook stimuleert hij jonge muziektalenten door als solist op te treden met zijn orkesten. Afgelopen april o.a. in het concertgebouw diverse internationale jonge talanten , zang, trompet, piano , viool ,cello etc. Een aantal oud leerlingen zijn momenteel werkzaam bij onder andere het concertgebouw orkest etc.

Met het Symfonisch Blaasorkest Amsterdamse Tramharmonie behaalde hij een eerste prijs met onderscheiding en promotie naar de Vaandelafdeling en drie maal een eerste prijs met onderscheiding in de eerste divisie[superieureafdeling] waarvan 93.5 punten concours nieuwe stijl. Met dit orkest maakte hij een CD met volksmuziek met medewerking van Vera Beths en ensemble Nicolai Pirvu en trad regelmatig op met bijzondere progammeringen. Ook maakt hij eigen bewerkingen voor diverse orkesten en projecten.

Tevens dirigeert hij harmonie orkest Odeon uit Soesterberg, met deze harmonie is hij tweemaal gepromoveerd naar de ere afdeling en naar de superieure afdeling en is hij 2x landskampioen geworden in de FKM eenmaal in de afdeling Uitmuntendheid en in de Ere-afdeling. Met dit orkest welk onder zijn leiding omgevormd is naar harmonie, behaalde hij in Veldhoven 95 punten en op de kampioenschappen 93.5 punten. Dit concours is live opgenomen door de KRO. Op 10 november 2007 behaalde hij met Odeon 91,25 punten in de hoogste afdeling. Verder is hij ook actief met een blaasoktet,saxofoonensemle etc en gaf hij les bij diverse instellingen. Ook met dit orkest heeft hij bijzondere projecten gedaan .

o.a. de Openlucht concerten in Cabrio ,die honderden bezoekers trekt. Dit zijn concerten die heel divers zijn qua programmering. De midzomernachtconcerten, kinderconcerten en een opera concert met een gelegenheidskoor uit de hele omgeving van Soest.

Op dinsdagavond dirigeert hij sinds september 2001 harmonie De Goede Hoop uit Aarl -Rixtel en sinds 2009 harmonie uit Wuustwezel, met welke harmonie hij in de eredivisie 96 procent scoorde op het laatste concours voor de provincie Antwerpen het hoogste aantal punten